INVESTICIJA

Investicija se ne dobija! | 18. svibnja 2017.

Investicija je proces u kojoj sudjeluje startup s jedne strane i investitor(i) s druge strane, a osnova svake investicije su pregovori. Potencijalni investitor(i) se ne moraju složiti s valuacijom startupa, a osnivači startupa ne moraju prihvatiti ponuđenu investiciju. Odnos između startupa i investitora nije partnerstvo. Ili startupu treba novac, pa je investitor u jačoj pregovaračkoj poziciji, ili je startup toliko uspješan da diktira cijeli proces investicije. Svi sudionici procesa moraju transparentno komunicirati sve podatke. Startup mora komunicirati skrivene partnere i investitore (primjer: dečko/cura/muž/žena su nam posudili 70,000 kn i ima 30% udjela je informacija koja treba biti dostupna potencijalnom investitoru odmah na prvom sastanku). Isto tako investitor mora komunicirati do kojeg iznosa je spreman i može financirati startup ukoliko se postižu dogovoreni i realni rezultati. Potraga za skalabilnim i ponavljajućim poslovnim modelom zahtjeva resurse, a među njima je bitan i novac. Bez obzira u kojoj je startup fazi, u njihovoj blizini se čuju izrazi poput:


fundraising - proces prikupljanja sredstava, postavljen je određeni iznos kao cilj
equity - poslovni udio koji pripada investitoru za investiranje
valuation - valuacija, vrijednost startupa
dilution - "razvodnjavanje" postojećih poslovnih udjela (primjer: dva osnivača s udjelima 60% i 40% nakon ulaska investitora s 10% nove vrijednosti udjela osnivača su 54% i 46%)
burn rate - ukupni mjesečni troškovi
runway left - koliko je novca preostalo startupu, mjeri se vremenom (novac / ukupan mjesečni trošak = broj preostalih mjeseci)
traction - postignuti rezultati u određenom vremenskom razdoblju (registrirani korisnici, broj kupaca, prihod)


Prvo što osnivači trebaju odrediti je valuacija, vrijednost startupa. Za startupe u fazi ideje bez postojećih rezultata teško je odrediti valuaciju i često osnivači sanjaju o milijunskoj vrijednosti bez stvarne podloge. Za tim koji je vrijedan investicije i za koji se smatra da bi mogao biti u stanju realizirati ideju, valuacija u rasponu od 200,000 do 300,000 EUR je poštena (fair). Poslovni udio investitora tada se lako može izračunati prema iznosu koji je startupu potreban za početak:


(potreban novac / valuacija) * 100%


Valuaciju startupa koji već ima rezultate na tržištu, prihode i aktivne korisnike nešto je lakše odrediti. Obranjiva matematika izgleda ovako:


procjena prihoda za idućih 12 mjeseci * multiplikator


Multiplikator se odeđuje prema drugim, postojećim i etabliranim startupima koji rješavaju slične probleme. Njegova vrijednost računa se prema odnosu vrijednosti tog startupa i njegovog prihoda. Na primjer, prihod Facebooka u 2016. godini je bio $27.64 milijardi USD, vrijednost $419 milijardi USD, pa multiplikator iznosi 15.16. Ukoliko razvijate novi Facebook (please don't :) ), multiplikator koji koristite je 15.


Friends, fools & family (FFF) je prvi, osnovni krug investicije. Radi se o ljudima iz najbližeg kruga osnivača koji vjeruju u osnivače i žele im pomoći. Ne radi se o velikim iznosima, u najboljem slučaju nekoliko tisuća EUR. U isti krug spadaju i vlastita sredstva osnivača. S tim novcem se pokreće posao i osigurava život u periodu od nekoliko mjeseci.


Poslovni anđeli (business angels) nisu pali s neba kako bi baš vašem startupu pomogli da se vine do zvijezda. Oni su tu da zarade uz vašu pomoć. Sedam od deset njihovih investicija će propasti, dvije će životariti, a jedna uspjeti. Iznosi koje ulažu kreću se od 10,000 do 50,000 EUR, a s tim novcem se dokazuje poslovni model i nalaze kvalitetni kupci. Ukoliko se poslovni model ne može dokazati, a sredstva se bespovratno troše, startup treba pronaći novi poslovni model koji će donositi prihode prije nego se novac od investicije potroši. Odabir kvalitetnog poslovnog anđela utječe na uspjeh startupa, idealna je situacija kada investitor poznaje tržište i kupce kojima se startup bavi.


Investicija akceleratora dolazi u sličnoj fazi kao i investicija poslovnih anđela i radi se o sličnim iznosima. Akceleratori nude mentorski program gdje mentori pomažu osnivačima pronaći kvalitetan poslovni model. Da bi se došlo do programa potrebno je proći nekoliko krugova selekcije i dokazati da je baš taj tim kvalitetniji i bolji od drugih timova i kako zaslužuje biti dio programa. Postoje akceleratori koji su specijalizirani za određena područja (hardware, financije, mobilnost...) i u njima je program primjereniji fokusiranim startupima.


Seed investment (nezgrapan prijevod je sjemenska investicija) primjerena je startupima koji su na manjem uzorku dokazali poslovni model i spremni su za dokazivanje na većem tržištu. Iznosi koji su uobičajeni kreću se u rasponu od 100,000 do 500,000 EUR. Ovdje se nalaze startupi koji imaju velik broj aktivnih korisnika, kupce i porast prihoda. U ovom krugu može sudjelovati više poslovnih anđela, ali se pojavljuju i institucionalni investitori (venture capital). Nije neobično da se pojave i klauzule o iznosu koji investitori žele zaraditi nakon prodaje startupa ili dolaskom novih investitora.


Series A je krug investicije gdje često sudjeluje više institucionalnih investitora i super anđela. Iznosi investicije kreću se od 1,000,000 do 10,000,000 EUR. Sredstva prikupljena u ovom krugu služe za ubrzani rast startupa (growth stage).


Series B, C, D... su krugovi investicije gdje često sudjeluje više institucionalnih investitora (VC fondovi, private equity fondovi). Iznosi investicije kreću se od 10,000,000 EUR na više, a sredstva prikupljena u ovom krugu služe za dominaciju svijetom :)


Rijetki startupi imaju dobit u prvoj godini poslovanja i investitori iz ranih faza se ne isplaćuju iz dobiti. Njihov je cilj da se startup u koji su investirali dobro proda ili osigura dovoljno veliku investiciju iz koje će oni biti isplaćeni. Investitorima iz kasnijih faza cilj je IPO (initial public offering), izlazak na burzu, i svaki će imati svoje uvjete.


Svi osnivači trebaju znati da se investicija ne dobija, zadnje novce ste dobili od roditelja, baka i djedova. Investicija se osigurava i opravdava teškim radom, redovitim slanjem izvještaja i planova svim investitorima. Odnos prema svakom investitoru mora biti odgovoran. Sa svojim novcem je lako raspolagati, a investicija je tuđi novac i investitoru se polažu računi, ne skrivaju podaci i ne stavlja se novac sebi u džep. U investiciji se ne prodaje poslovni udio već se on mijenja za novac. Kod prodaje poslovnog udjela dobivena sredstva odlaze izravno osnivačima, a prilikom investicije sredstva su namijenjena razvoju poslovanja i osnivači ne polažu pravo na njih. Investitori u ranoj fazi (FFF, poslovni anđeli) moraju znati da se investira novcem koji se može izgubiti i da do povrata uloženih sredstava najvjerojatnije neće nikada doći. No, to ne znači da ne treba investirati, investicije su potrebne kako bi se startup razvio.


Postoje i oni loši investitori koji pokušavaju doći do poslovnog udjela ponudom svojih usluga ili proizvoda. Takvima se treba zahvaliti jer je dugoročno isplativije njihove (ili slične) usluge kupiti na tržištu. A postoje i oni loši startupi koji pokušavaju živjeti samo od investicije zanemarujući tržište i poslovni model, ne mijenjaju poslovni model ako postojeći nije isplativ. Potencijalni investitori moraju moći prepoznati takve i niti ne razmatrati mogućnost investicije.


Kada razmišljate o investiciji, pazite da realno procijenite koliko novaca vam treba. Kroz gornji pregled tipova investitora imate uvid kojoj skupini se obraćate i što morate pokazati. Bolje je tražiti manje novaca i dokazivati lakše pretpostavke nego osigurati veliku investiciju na visokoj valuaciji, pa ne biti u mogućnosti dokazati pretpostavljeni poslovni model. Previsoke valuacije za prerani stadij stvaraju ozbiljne probleme pri idućem krugu investicije i tako startup stavljaju u nepovoljan položaj spram investitora (i postojećih i budućih).


Najkvalitetniji investitori su vaši kupci, oni su ti koji najviše vjeruju u vas i vaš proizvod, oni su ti koji plaćaju. I zato ih slušajte i rješavajte njihove probleme. Bez kupaca neće biti niti idućeg kruga investicije, bez kupaca neće biti niti posla, a time niti vašeg startupa.

ČITAJ JOŠ


Priča o Locodelsu | 10. lipnja 2017.

Al Jazeera Balkans


Interview za tportal.hr | 29. svibnja 2017.

Ideju ne možete ukrasti, ona se mora dijeliti


Kako izgleda prezentacija startupa | 28. svibnja 2017.

Pitch


Posjedovanje u budućnosti! | 25. svibnja 2017.

TEDx Zagreb


Radimo nešto, smislit ćemo putem što | 12. svibnja 2017.

Članovi tima - komplementarni ili kompatibilni


Zarada ne mora uvijek biti prioritet | 07. svibnja 2017.

Startup - hobi ili posao


Nije svaka ideja startup ideja | 01. svibnja 2017.

Ideja i koncept startupa

PODIJELI UPS & DOWNS STARTUPA

JAVI SE :)

PRIJAVI SE

Prijavi se na newsletter